Визначення конкурентних переваг готелів Львова

Опубліковано 16.05.2012 р. у розділі Управління конкурентоспроможністю

Анотація. У даній статті розглянуто готельний ринок міста Львова, визначено конкурентні переваги готелів.

Ключові слова: конкурентоспроможність, конкурентні переваги, готельно-ресторанний бізнес, готельна сфера, готельне господарство.

На сьогодні проблематика розвитку готельного господарства в Україні є актуальною, оскільки інвестори вбачають в нашій країні перспективи розвитку. Очікується, що з розвитком готельної індустрії, підвищиться і рівень конкурентоспроможності країни.

Аналіз попередніх досліджень і публікацій. При написанні статті було використано праці Нечаюк Л.І. та Телеш Н.О. [7], які розкривають основні теоретичні положення менеджменту у поєднанні зі специфікою практичної діяльності в готельно-ресторанному бізнесі, також визначення конкурентоспроможності підприємства висвітлюються у працях Вовчак А.В., Павлова В.А., Довбуш Р.А., Должанського І.З., Мізюка Б.М., Язвінської Н.В. [1; 7; 3; 4; 5; 9], також було використано електронні дані Державного комітету статистики України.

Метою статті є визначення поняття конкурентоспроможності та конкурентних переваг готелів Львова.

Виклад основного матеріалу. На сучасному етапі економічного розвитку України проблема підвищення конкурентоспроможності підприємств набуває все більшої актуальності, оскільки, за умов розвитку зовнішньої торгівлі, підсилення процесів інтеграції країни в міжнародні організації загострюється конкурентна боротьба як на внутрішньому, так і на світовому ринку. Для виживання та досягнення домінуючих позицій лідера в галузі необхідно вдосконалити процес управління конкурентоспроможністю підприємства, активно нарощувати конкурентні переваги, постійно досліджувати і аналізувати як внутрішнє, так і зовнішнє середовище підприємства, а отже бути гнучким і швидко реагувати на всі зміни.

Конкурентоспроможність – це зумовлене економічними, соціальними та політичними чинниками становище країни або окремого товаровиробника на внутрішньому та зовнішньому ринках [8].

На нашу думку, конкурентоспроможність – це така позиція підприємства, яка дає змогу йому виграти змагання між підприємцями, яке виявляється на ринку товарів та послуг.

Конкурентна перевага – наявність у системі якої-небудь ексклюзивної цінності, що дає їй переваги перед конкурентами. Конкурентні переваги підприємства, за джерелами їх виникнення, можна поділити на внутрішні та зовнішні [1].

Із набуттям Україною не формального, а реального суверенітету першорядного значення набуває впровадження передових організаційно-управлінських технологій в таку важливу її соціально-економічну сферу господарства як готельно-ресторанний бізнес. Галузь готельного господарства є привабливою для інвесторів, і може підвищити конкурентоспроможність України на світовому ринку [6].
Одним із привабливих міст України для розвитку готельного господарства є Львів.

Львів – це культурна столиця України, з багатою історичною спадщиною, яка наповнена звичаями і традиціями.

На сьогодні готельний ринок міста становить близько 2800 номерів, а це більше ніж 6000 місць. Інвестори зацікавлені реконструювати існуючі та будувати нові готелі реально оцінюючи можливості ринку.

Так, лише з 2008 року готельний ринок Львова збільшився більш, ніж на 700 номерів.
Згідно з дослідженням готельної сфери Львова, яке проводилось Лозаннською школою готельного бізнесу, наповненість існуючих готелів та стрімке зростання кількості туристів спричинило готельний бум у Львові. За 2000-2011 роки Львівщина перемістилася з дев’ятого місця на перше за кількістю діючих підприємств готельного господарства України. У 2011 році близько 10% від усіх приїжджих, що зупинялись у готельних закладах України, проживали на Львівщині.

В умовах конкурентного ринку послуг гостинності підприємства готельного бізнесу при обслуговуванні туристів та інших категорій громадян повинні забезпечити не лише високий рівень комфорту проживання, але й постійно підвищувати рівень сервісного обслуговування клієнтів, пропонувати широкий вибір додаткових та супутніх послуг, в тому числі інформаційні, побутові, посередницькі, послуги бізнес-центру, організації дозвілля та інше [6].

Для більш чіткого представлення розвитку готельного господарства Львова оглянемо декілька готелів міста, і визначимо їхні конкурентні переваги.

Об’єктами нашого дослідження стали такі готелі: «Леополіс», «Нобіліс», «Citadel Inn», «Гранд», «Опера».

Для того, щоб краще оцінити готелі, ми визначили основні критерії, за якими будемо оцінювати їх конкурентні переваги:
­

  • місце розташування;
    ­

  • визначення додаткових послуг;
    ­

  • цінова політика номерного фонду;
    ­

  • наявність активної маркетингова політики;
    ­

  • наявність дисконтної програми або спеціальних програм.

Коротко аналізуючи готелі-конкуренти, можна відзначити наступне:

1. Готель «Опера»

Готель «Опера» розташований у центрі Львова, усі номери зручні та оформлені зі смаком. До послуг один з найкращих ресторанів міста, сучасний конференц-зал та кімната для переговорів, бізнес-послуги, безкоштовні паркінг, wi-fi та інші послуги.

Готель «Опера» розташований в історичному та діловому центрі Львова, на проспекті Свободи, 45, що біля Оперного театру. Доїзд до готелю дуже зручний і простий, не потребує жодних об’їздів. Таким чином, проведення конференцій, нарад, інших бізнес-заходів, або ж просто відпочинок у «Опері» – це швидко, якісно та зручно.

Номерний фонд готелю налічує 4 номери одномісних стандартів, 8 одномісних покращених, 16 двомісних стандартів з окремими ліжками, 8 двомісних стандартів з двоспальними ліжками, 5 номерів двомісних покращених, 5 однокімнатних напівлюксів та 5 двокімнатних люксів.

Вартість проживання: від 850 грн до 2380 грн за добу.

2. «Гранд Готель»

Готель «Гранд Готель» розташований на проспекті Свободи, в самому серці Львова. Користується широкою популярністю у іноземців і вітчизняних туристів. Невід’ємною частиною оздоблення готелю є унікальні вітражі та авторські роботи відомих українських митців, картини яких прикрашають виставки і приватні колекції в багатьох країнах світу. Реконструкція готелю у 1992 р. зберегла оригінальні архітектурні ідеї інтер’єру.

Однією з послуг готелю є заняття у фітнес-центрі, який розташований у 5 хвилинах пішого ходу від готелю і містить басейн із зустрічною хвилею, джакузі, сауну, тренажерний зал, солярій, пропонуються послуги професійних масажистів і досвідчених тренерів.

Загальна кількість номерів – 61, з них люкс – 9; одномісних – 9; двомісних – 43.

Вартість проживання у готелі: від 880 грн. до 2400 грн. за добу у повсякденні дні, та від 820 грн. до 2190 грн. за добу у вихідні дні.

Додаткова оплата за проживання третьої особи в номерах категорії напівлюкс, люкс та люкс вищої категорії 30.00 EURO.

3. Готель «Цитадель Інн»

Citadel Inn Hotel & Resort є живою згадкою про величну епоху Австро-Угорської імперії, де поєднані розкіш апартаментів та бездоганний сервіс, що задовольнять всі смаки та побажання найвибагливіших гостей.

13 номерів категорії «Стандарт», 11 номерів категорії «Суперіор» та 2 номери класу «Люкс» приємно здивують кожного гостя вишуканим інтер’єром, винятковим оздобленням та сучасним устаткуванням.
Вартість проживання: від 1190 грн до 4240 грн за добу.

Додаткова плата за проживання третьої особи: за дорослого від 400 грн, а за дитину від 200 грн.

4. Готель «Нобіліс»

Єдиний у Львові готель світового класу, де поєднується втілення розкоші та елегантності. Новозбудований «Нобіліс» гармонійно вписався в архітектурний ансамбль центральної частини Львова – вулиць Герцена та Фредра. Готельний комплекс налічує 49 номерів: 20 Стандартів «Класік», 20 Стандартів Покращених, 4 Люкси «Прем’єр», 4 Люкси «Амбасадор» і ексклюзивний трикімнатний Люкс «Нобіліс».

Вартість проживання: від 1980 грн. до 7040 грн. за добу.

До послуг споживачів ресторан «Нобіліс», лаунж-бар та цілодобовий лобі-бар з каміном. Для активного відпочинку та оздоровлення – фітнес-зал та СПА-салон, також повний спектр конференційних і додаткових послуг.

5. Готель «Леополіс»

Готель «Леополіс» – це результат прогресивного бачення, метою якого є створення справді виняткового сервісу, котрий підносить гостинність на новий рівень. Вишуканість готелю підкреслює його місце розташування у красивій історичній будівлі.

До послуг гостей готелю ресторан «Світлиця Лева», Лобі бар, безкоштовний Інтернет, цілодобове обслуговування номерів, безкоштовний сніданок, доброзичливий багатомовний персонал, конференц-зали та ще багато іншого.

Номерний фонд готелю становить: 18 покращених номерів, 22 номери напівлюкси, 2 номери люкси, номер люкс «Король Данило».

Вартість проживання у готелі: від 2050 грн. до 4700 грн. за добу.

Для наочного порівняння, ми склали таблицю 1, у якій визначили певні критерії оцінки готелів-конкурентів та визначили шкалу «1» та «0», що відповідно означає «так» й «ні».

Таблиця 1
Оцінка конкурентів за визначеними критеріями
Показники Готелі-конкуренти
Леополіс Нобіліс Citadel Inn Гранд Опера
Кількість зірок 5* 5* 5* 4* 4*
1. Місце розташування  
1.1. м. Львів 1 1 1 1 1
1.2. в центрі Львова 1 1 0 1 1
1.3. Транспортна розв’язка 1 1 0 1 1
2. Додаткові послуги  
2.1. Обслуговування гостей у номерах 1 1 1 1 1
2.2. Надання у номер дитячого ліжка 0 0 1 0 0
2.4. Супутникове та кабельне телебачення 1 1 1 1 1
2.5. Паркування автотранспорту 1 1 1 1 0
2.6. Виклик таксі 1 1 1 0 0
2.7. Наявність свіжої преси 1 1 1 1 1
2.8. Організація та обслуговування бенкетів, надання послуг конференц-залу 1 1 1 1 1
2.9. Безкоштовний безпровідниковий доступ до мережі Інтернет типу Wi-Fi 1 1 1 1 1
2.10. Номери для тих, хто не палить 1 1 1 1 1
2.11. Наявність набору міні-парфумерії 1 1 1 0 0
2.12. Постійна зміна предметів гігієни та одноразових речей у номерах 1 1 1 0 0
2.13. Наявність міні-бару в номері 1 1 1 1 1
2.14. Безкоштовне користування фітнес-центром (оздоровчим центром) 0 1 1 0 0
2.15. Номери для людей з обмеженими фізичними можливостями 1 0 1 0 0
2.16. Бізнес куток 1 1 1 1 1
2.17. Зберігання вантажу 1 1 1 1 1
2.18. Замовлення квитків на заходи у мистецькі заклади міста 1 1 1 1 1
2.19. Оренда автомобіля з водієм 1 1 1 1 0
2.20. Послуги перекладача 1 1 1 1 0
3. Активна маркетингова політика 1 1 1 1 1
4. Наявність дисконтної програми або спеціальних програм 1 1 1 1 1
Всього 22 22 22 18 15

Результати оцінки готелів конкурентів подані у вигляді діаграми на рис. 1.

Результат оцінки конкурентів за визначеними критеріями

Рис.1. Результат оцінки конкурентів за визначеними критеріями

 
За результатами оцінки готелів конкурентів можемо сказати, що у Львові є три готелі з високою конкурентоспроможністю на готельному ринку міста Львова, це: «Леополіс», «Нобіліс» та «Citadel Inn». Асортимент додаткових послуг цих готелів дещо відрізняється між собою, що надає індивідуальності кожному готелю зокрема і сприяє їх позитивному іміджу.

Висновок. Конкурентоспроможність підприємства визначається багатьма чинниками, зокрема, це і управлінська структура підприємства, цілеспрямованість робіт, маркетингова політика. Широке коло таких чинників звужується концентрацією уваги на конкурентних перевагах підприємства, тобто визначаються характеристики та властивості, які забезпечують переваги підприємства над його конкурентами.

Нами було досліджено готелі Львова, зокрема «Леополіс», «Нобіліс», «Citadel Inn», «Гранд» та «Опера». За результатами дослідження було виявлено, що всі готелі надають широкий спектр послуг та мають високий рівень обслуговування. Найбільш відзначилися готелі «Леопліс», «Нобіліс» та «Citadel Inn» широким асортиментом послуг, багатомовним кваліфікованим персоналом, та індивідуальним підходом до кожного гостя.

Список використаних джерел

1. Войчак А.В., Камишніков Р.В. Конкурентні переваги підприємства: сутність і класифікація // Маркетинг в Україні. – 2005. – № 2. – С. 50-53.
2. Готелі та інші місця для короткотермінового проживання. 2010. Статистичний бюлетень – К.: Державний комітет статистики України, 2010 // [Електронний ресурс]: – Електрон. текстові дані (152 Мв). – К.: Держкомстат України. – 2010.
3. Довбуш Р.А. Управління конкурентоспроможністю підприємств: [підручник] / Р.А. Довбуш, Л.А. Зозуля. – Харків: Вид-во «Основа», 2003. – 252 с.
4. Должанський І.З. Конкурентоспроможність підприємства: підручник [навч. посіб.] / І.З. Должанський, Т.О. Загорна. – К.: Вид-во ЦУЛ, 2006. – 384 с.
5. Мізюк Б.М. Стратегічне управління: [підручник] / Б.М. Мізюк. – Л. : Магнолія плюс, 2006. – С. 392.
6. Нечаюк Л.І., Телеш Н.О. Готельно-ресторанний бізнес: менеджмент. Навчальний посібник. - К.: Центр навчальної літератури, 2003. - 348 с.
7. Павлова В.А. Конкурентоспроможність підприємства: оцінка та стратегія забезпечення: [монографія] / В.А. Павлова. – Донецьк: Вид-во ДУЕП, 2006. – 276 с.
8. Харченко Т.Б. Забезпечення конкурентоспроможності підприємств як засіб ринкового реформування економіки // АПЕ. – 2003. – № 2. – С. 70-73.
9. Язвінська Н.В. Конкурентоспроможність підприємства як комплексний показник ефективності виробничо-ринкової діяльності підприємства: [текст] / Н.В. Язвінська // Екон. вісн. Нац. гірн. ун-ту. – 2004. – № 2. – С. 57 – 64.

Інформація для цитування: Манус З., Миронов Ю. Визначення конкурентних переваг готелів Львова // Електронний науковий вісник «Керівник.ІНФО». - URL: https://kerivnyk.info/2012/05/manus.html


Коментарі

Додати або змінити свій аватар можна через систему GrAvatar
  1. Леонiд
    29.08.2012 р. | 22:24 | #1

    Дуже сподобалася стаття, знайщов для себе корисну iнформацiю.
    Дякую i бажаю успiхiв.

  2. Артур
    25.03.2013 р. | 10:45 | #2

    Як на мою думку, то аналіз доволі простий, готельний ринок Львова не можна оцінити за допомогою аналізу декількох готелів вищого сегменту на основі експертних оцінок. До того ж я невпевнений щодо певних заданих параметрів, зокрема, чому в Опері та Гранді відсутній “виклик таксі”?
    Я вважаю, що краще таку оцінку варто проводити у кожному окремому сегменті, враховуючи ціну, номерний фонд і т.д.

  1. Немає ще трекбеків.
Коментувати не дозволено.