Десять ознак поганого керівника

Опубліковано 17.09.2014 р. у розділі Дайджест

Девід Уолш (David Walsh)Девід Уолш, старший радник із злиттів та поглинань компанії Woodbridge International на прикладах з власного досвіду розповідає, що любить робити поганий керівник. Він підібрав 10 ознак поганого керівника, розставивши їх у довільному порядку.

    1. Ставить власну персону вище, ніж результат. Керівник, який занадто пишається своїм титулом, привілеями або владою - жалюгідний. Існує велика ймовірність того, що він більше стурбований тим, як він виглядає, ніж такими речами, як визначення стратегії розвитку компанії, виявлення сильних лідерів та розширення їх прав та повноважень. Талант керівника не в тому, щоб грати на публіку, а в тому, щоб діяти.

    2. Звик діяти обхідними маневрами. Керівник, який вирішує проблему в обхід своїх безпосередніх підлеглих, не вселяє довіри. Керівники можуть поговорити з будь-яким співробітником в будь-який час. Таємні зустрічі із співробітниками, які знаходяться в підпорядкуванні у його підлеглих, - ознака слабкого керівника. Це породжує нездорову атмосферу в колективі, створює дисгармонію.

    3. Прислухається до думки однієї людини. Керівники, які приймають рішення, ґрунтуючись на думці однієї, на їх думку, авторитетної людини в компанії, даремно витрачають час і гроші. Такі люди прекрасно оснащені всією необхідною екіпіровкою, щоб вийти на дорогу в нікуди.

    4. Оперує розповідями про минуле. Нікому не цікаві подробиці вашої біографії і ніхто не хоче витрачати час на роздуми про минуле керівника компанії, в якій працює. За винятком хіба що близьких друзів, яких Ви привели з собою. Говорячи серйозно, занадто багато порівнянь з іншими галузями промисловості та іншими компаніями, в яких Ви працювали, з минулими успіхами, яких ви досягали, або з відомими особистостями, яких Ви знаєте, не зможуть надихнути людей, з якими Ви працюєте зараз. Занадто велика залежність від минулого - вірний шлях до віддалення від сьогоднішніх співробітників.

    5. Влаштовує публічні екзекуції. Я особисто був свідком найгіршої публічної прочуханки, яку тільки міг собі уявити. Я тоді повинен був встати і піти, і шкодую, що цього не зробив. Я сидів біля генерального директора, який безжально вичитував мого керівника і сипав на його адресу образи. Гендиректор сварив мого начальника в приміщенні, де перебували 30 осіб. Потім він розкидав якісь речі по кімнаті і вийшов. Це буває часто-густо і це дуже і дуже погано.

    6. Ображає людей і використовує ненормативну лексику в спілкуванні з ними. Керівник, який пристрасно захоплений своєю справою, - це добре. Якщо керівник погарячкував - це простимо. Але керівник, який проклинає людей, абсолютно не підходить на цю посаду. Я б ще додав тут, що використання лайки у розмові - також не найкраща ідея.

    7. Нешанобливо відноситься до чужого часу. Як керівник, Ви повинні бути зразком ефективного тайм-менеджменту у своїй компанії. Якщо Ви знаєте керівника, який складає графіки зустрічей і заходів та коригує їх як хоче, не рахуючись ні з ким, змушує людей чекати годинами, не спромігшись попередньо їх про це повідомити, викликає їх з відпусток, коли йому цього забагнеться - це проблема. Такий керівник дезорганізований, проявляє неповагу до інших і діє егоцентрично, рахуючись тільки з власними інтересами.

    8. Переміщується тільки в супроводі свити. Я бачив таке смішне та трохи жалюгідне видовище. Генеральний директор компанії, в якій я колись працював, не міг нікуди поїхати без свити як мінімум з шести чоловік. Чому? Егоцентризм, насолода владою ... Я також підозрюю, що він насправді не знав, що він робить.

    9. Загострює конфлікти та підбурює співробітників. Здорові конфлікти корисні. Досвідчені і критично налаштовані люди збираються разом, щоб обговорити, як зробити все не просто добре, а якнайкраще. Не всі будуть схвально ставитися один до одного, можуть виникати розбіжності й антипатії. Це теж нормально. Але цілеспрямоване налаштовування людей один проти одного не призведе до хороших результатів.

    10. Не тримає руку на пульсі. Тут мова йде про те, що керівник повинен не ловити людей на помилках, а більше звертати увагу на те, що вони роблять правильно. А також допомагати виправляти те, що заважає їм виконувати роботу з найбільшою продуктивністю. Генеральний директор, який час від часу приходить перевіряти, як ідуть справи і вказує на те, що зроблено неправильно, але не говорить, як це виправити - просто не в змозі контролювати ситуацію в компанії. Це може бути пов'язано з відсутністю досвіду в управлінні.

Тут розкритикована перш за все негативна поведінка вищого керівництва, але все це також відноситься і до будь-якого керівника будь-якого рівня. Зрештою те, як Ви поводитеся зараз, маючи в підпорядкуванні лише декількох людей, закладає основу для того, як Ви будете вести себе надалі, зайнявши пост наприклад генерального директора. Виробляйте правильні навички вже зараз, і тоді Ви будете хорошим керівником на будь-якому рівні.

За матеріалами: https://www.linkedin.com/today/post/article/20140916131903-4132378-10-signs-your-ceo-is-not-that-good



Коментувати не дозволено.