15 ознак психологічної зрілості за Абрахамом Маслоу

Опубліковано 18.04.2015 р. у розділі Дайджест

Абрахам Маслоу

Психологічна зрілість - важлива складова при оцінці стану власної психіки. Зрілість сприяє розкриттю всіх здібностей і талантів людини, допомагає розвитку як у духовному плані, так і в матеріальному.

Сам Абрахам Маслоу вважав, що людей, котрі мають нижчеперелічені якості, є лише 1% населення і вони є таким собі зразком «якісної психологічно здорової людини».

Цей список буде вельми цікавим для тих, хто всіляко підтримує свій інтелектуальний ріст. Отже, 15 ознак психологічної зрілості людини:

  1. Адекватне сприйняття дійсності, незалежне від впливу актуальних потреб, стереотипів, забобонів, інтерес до незвіданого.
  2. Прийняття себе та інших такими, які вони є, відсутність штучних, неприродніх форм поведінки і несприйняття такої поведінки з боку інших.
  3. Спонтанність проявів, простота і природність. Дотримання встановлених ритуалів, традицій і церемоній, але ставлення до них з належною почуттям гумору. Це не автоматичний, а свідомий конформізм на рівні зовнішньої поведінки.
  4. Ділова спрямованість. Такі люди зазвичай зайняті не собою, а своїми життєвим завданнями. Зазвичай вони співвідносять свою діяльність з універсальними цінностями і схильні розглядати її під кутом зору вічності, а не поточного моменту. Тому всі вони в якійсь мірі філософи.
  5. Позиція відстороненості по відношенню до багатьох подій. Це допомагає відносно спокійно переносити неприємності і бути менш схильними впливам ззовні.
  6. Автономія і незалежність від оточення; стійкість від впливу зовнішніх факторів.
  7. Свіжість сприйняття: знаходження щоразу нового у вже відомому.
  8. Граничні переживання, які характеризуються відчуттям зникнення власного Я.
  9. Почуття спільності з людством в цілому.
  10. Дружба з іншими самодостатніми людьми, відсутність проявів ворожості в міжособистісній взаємодії.
  11. Демократичність у стосунках, готовність вчитися в інших.
  12. Стійкі внутрішні моральні норми. Гостре відчуття добра та зла, орієнтація на цілі, а гроші завжди їм підпорядковуються.
  13. Філософське почуття гумору. Ставлення з гумором до життя в цілому і до самого себе, при цьому чиясь недосконалість або біда ніколи не вважається смішною.
  14. Креативність, яка не залежить від того, чим людина займається, і що виявляється у всіх його діях.
  15. Критичне ставлення до тієї культури, до якої вони належать: вибирається добре та відкидається погане. Відчуття себе більше представником людства в цілому, а не лише однієї культури.


Коментарі

Додати або змінити свій аватар можна через систему GrAvatar
  1. Ігор
    22.02.2016 р. | 15:38 | #1

    Ще детальніше про психологічно зрілу особистість можете знайти на сторінках журналу “Експеримент” (№7). http://www.facebook.com/experymentUA

  1. Немає ще трекбеків.
Коментувати не дозволено.