Хто такий менеджер і чим він займається?

Опубліковано 10.12.2011 р. у розділі Дайджест

Слово «менеджер» стало дуже популярним в наші дні. Куди не глянь скрізь одні менеджери – і працівник офісу, і продавець, і навіть працівник складу... Насправді це не зовсім коректне визначення для таких посад, сенс слова менеджер давно втрачений. І все-таки - хто такий цей менеджер?

Менеджер (від англійського «manage» – керувати) – співробітник організації, основним завданням якого є управління іншими співробітниками, а також ключовими ресурсами організації.

Всіх менеджерів можна розділити на кілька категорій:

Топ-менеджер – керівник вищої ланки. Відповідає за стратегічні рішення за основними напрямками діяльності компанії. Зазвичай підпорядковується безпосередньо власникам (акціонерам) компанії або раді директорів і має в підпорядкуванні керівників відділів або структурних підрозділів (найчастіше, менеджерів середньої ланки).

Менеджер середньої ланки – керівник, який має у підпорядкуванні інших керівників нижчої ланки, але, в свою чергу, підкоряється вищому керівництву. Менеджери такого рівня зазвичай вирішують завдання оперативно-тактичного рівня для досягнення цілей компанії, певних топ-менеджерами.

Менеджер проекту – керівник нижчої ланки, управляє групою виконавців. Часто сам менеджер проекту також є виконавцем, однак він має право розподіляти роботу між іншими працівниками, а також оцінювати їх діяльність. Менеджер проекту звітує перед керівництвом за виконання плану (завдань) групою проекту.

Менеджер з персоналу – те ж саме, що кадровий працівник, але з більш розширеними функціями. Відповідає за підбір персоналу, адаптацію і навчання співробітників, підтримує робочу атмосферу в колективі, відповідає за корпоративні заходи, стежить за дотриманням трудового законодавства в компанії.

Менеджери по закупкам, продажах, рекламі – фахівці вузького напрямку діяльності. Можуть самостійно приймати рішення в області своєї компетенції, але також часто свої рішення вони повинні узгоджувати з керівництвом.

Персональний менеджер – співробітник компанії, якого закріплюють за ключовим клієнтом для супроводу. Основне завдання персонального менеджера – забезпечення для клієнта максимально дружнього ставлення з боку компанії. Робота персонального менеджера підвищує рівень довіри клієнта і комфортність обслуговування. Персональний менеджер виконує роль посередника між клієнтом та компанією.

Отож, можна зробити висновок, що менеджер - це в першу чергу управлінець. І якщо прибиральниця Вашої організації скаже Вам, що вона – менеджер по чистоті – не вірте! :)



Коментувати не дозволено.