Конференція по управлінню персоналом у Львівській міській раді

Опубліковано 06.03.2012 р. у розділі Новини кафедри

Львівська міська рада та Асоціація фахівців з управління людськими ресурсами 5 березня 2012 року організувала зустріч фахівців сфери управління персоналом з навчальними закладами та представниками бізнесу. Як зазначають організатори, основна мета такої зустрічі – формування потреб до персоналу в бізнесі.

У заході взяли участь 285 студентів, аспірантів та викладачів, 27 представника із 22 компаній. Загалом, участь у конференції взяли понад 350 осіб. Зустріч тривала понад 3,5 год.

Активну участь в роботі Конференції прийняла кафедра менеджменту ЛКА в складі таких учасників: Свидрук Ірена Ігорівна – к.е.н., доц. кафедри менеджменту; Джуган Романа – магістрант спец. «Управління інноваційною діяльністю»; Грицишин Іван та Застріжна Олеся – магістранти спец. «Менеджмент організацій та адміністрування».

Студенти ЛКА на конференції в міській раді

Відкрив конференцію А.І. Садовий, привітав учасників, був приємно здивований такою значною їх кількістю та пообіцяв, що такі зустрічі будуть проводитися частіше. Також зазначив, що біля 6 тис. студентів вже пройшли стажування в міській раді.

Далі взяла слово начальник відділу кадрів міської ради та координатор програми «Перший кар’єрний крок» - Галина Бордун. Вона зазначила, що для студентів важливо вже з другого курсу починати шукати місце праці. Висловила готовність допомогти та запропонувала консультативні послуги Міської ради, залишила такі координати: т.297-57-59; karyera.lmr@gmail.com

Далі виступали представники ВНЗів.

Волошин В.В. з НУ «Львівська політехніка» Інституту підприємництва та перспективних технологій поділився досвідом ВНЗу та відмітив, що основним орієнтиром при складанні навчальних планів повинен бути пошук відповіді на запитання: «Куди ми готуємо фахівців».

Гриневич О. (доц. кафедри менеджменту організацій Львівської філії МАУП) виступила з доповіддю «Відмінники ВНЗ і професіонали на роботі: чи завжди однозначна відповідь». Вказала на важливе значення двох видів компетенції: загальної (яку формує фундаментальна підготовка ВНЗів) та спеціальної (що формується на практиці). Зауважила про невідповідність ОКХ потребам ринку праці та працедавцям. Також висловила пропозиції до розробки ОКХ залучати практиків та працедавців.

Наступним був виступ Свидрук І.І. (доц. кафедри менеджменту ЛКА) на тему «Проблеми працевлаштування студентів ВНЗів: практичні та правові аспекти».

Доповідає к.е.н., доц. кафедри менеджменту Свидрук І.І.

У виступі відзначалося, що студентам необхідно знати конкретні вимоги працедавця, причому не загальні вимоги, а ті унікальні якості претендента на посаду, маючи які вона є найбільш бажаним кандидатом на цю посаду. Висловлено побажання до працедавців розробляти професіограми («портрет ідеального працівника») для претендентів на вакантні посади.

Свидрук І.І. наголосила, що найбільш актуальною проблемою сьогодні є невідповідність вимог законодавства та певних практичних питань практики працевлаштування:

  • вимоги до претендентів на вакантні посади та бажання працедавця отримати працівника з досвідом мінімум один рік роботи з однієї сторони;
  • відсутність такого необхідного практичного досвіду у студентів відразу же після закінчення ВНЗів;
  • вимоги, зазначені в Кодексі законодавства про працю (глава 3, ст.24 «Випробування при прийняттi на роботу»), де зазначається, що випробування не встановлюється при прийняттi на роботу для: молодих спецiалiстiв пiсля закiнчення вищих навчальних закладiв; осiб, якi не досягли вiсiмнадцяти рокiв та ще певних категорій населення….

Для вирішення цієї проблеми доповідач назвала такі шляхи:

    1. Провідний фахівець підприємства, працівник–досвідчений практик, розумний менеджер з персоналу, тобто всі ті люди, які причетні до процесу набору та відбору претендентів на вакантні посади, можуть протестувати, побачити «досвідченим» оком, спрогнозувати чи справиться даний претендент без досвіду з пропонованими функціональними обов’язками посади. Тим більше, що сьогодні існує значна кількість як професійних, так і психологічних тестів, рекомендацій для відбору та ін., що можуть допомоги в цьому. Наприклад, такі сучасні методи оцінювання працівників, як «ранжування», «модель 360 градусів», «контрольні листи» та ін. Тільки треба не боятися брати такого працівника без досвіду, є багато шансів, що зробивши це, працедавці отримають «вдячного та відданого працівника, з якісними результатами своєї роботи.

    2. Запрошувати на виробничу та переддипломну практику студентів 4-5 курсів, що дозволить студенту адаптуватися до практичних вимог та умов роботи на підприємстві та чітко усвідомити які знання та навики йому необхідні для працевлаштування на це чи інше підприємство. Працедавець отримує всі необхідні передумови для спостереження за можливо майбутнім претендентом на вакантні посади підприємства, а також має можливість «виростити для себе» майбутнього ефективного працівника.
    Наприкінці виступу Свидрук І.І. зазначила, що наскільки гостро стоїть проблема адаптування студента до роботи на підприємствах, так само гостро стоїть проблема адаптування школяра до студентського життя.

З цією метою при кафедрі менеджменту Львівської комерційної академії створено Клас попередньої менеджерської підготовки, де учні 10-11 класів мають можливість в другій половині дня та по суботах проходити початкове навчання у ВНЗі та адаптуватися до студентського життя.

Перший випуск учнів такого класу в нас вже відбувся 28 лютого цього року.Тим, хто успішно пройшов навчання, були видані Сертифікати.

Школярі-випускники Класу попередньої менеджерської підготовки

Були запрошені бажаючі, які можуть попередньо записуватися до наступного класу, що почне діяти з вересня 2012 р.

Наступними доповідачами були керівники та представники великих підприємств та працедавці. Вони пояснювали які основні вимоги для претендентів на вакантні посади на їх підприємствах та для студентів, що хочуть пройти в них практику. Серед них були:

    1) Представник молодіжної програми «АЙСЕК» (www.ua.join-aisec.com), яка дає можливість студентам реєструватися та приймати участь у волонтерських програмах стажувань за кордоном протягом 6-8 тижнів

    2) Компанія Softserve (www.softserve.ua). Менеджер з добору персоналу Юрій Турок зазначив, що крім спеціалізації по ІТ-технологіям, необхідні персональні якості людини та знання англійської мови. Порадив всім студентам вивчати добре вимоги резюме, при його підготовці виключати непотрібні якості для даної посади, брати участь у молодіжних та волонтерських програмах типу «Айсек».

    3) Представник АТ «Галичфарм» Крістіна Гінка оголосила, що у них діє Програма стажування (2-х місячна, оплачувана студентам). Визначила, що основними характеристиками людини, що прагне добре працевлаштуватися є: спеціальні знання, організованість, націленість на результат, інноваційність і розвиток, вміння працювати з інформацією тощо.

    4) Оксана Сніжинська, представник пивоварні «Львівське пиво» довела всім присутнім надзвичайно важливе значення «бути командним гравцем», при працевлаштуванні на підприємство звертати увагу на вже сформовану його корпоративну культуру та цінності.

    5) Холдінг «ФЕСТ» (www.fest.lviv.ua) складається з ресторанів, туристичних агентств, інших корпоративних мереж. Юліан Верста розповів, що за 4 роки з підприємства з 10 працівниками «ФЕСТ» перетворився в холдінг з 950 працівниками, а середній вік управлінців в них – з 25 років. Запрошував до співпраці студентів та залишив для цього контактний телефон: 095-260-42-92.

Також готові до співпраці із студентами наступні підприємства:

  • торгово-виробнича компанія «Львівхолод» (www.lvivcold.com.ua; т.244-21-96 вул.Угорська, 22);
  • Центр управління персоналом (www.center-personal.info; 244-31-32);
  • Банк «Кредобанк»;
  • Рекрутингово-кадрове агентство «Компанія «Ваш успіх»;
  • компанія «Еricpol»;
  • «Global logic»;
  • ДТЕП «ІСТ-Захід»;
  • готель «Супутник».

Корисна інформація по підсумкам зустрічі розміщена на цьому сайті: http://kadry.lviv.ua/зустріч-роботодавців-та-кандидатів/

Отже, в межах зустрічі відбулося виявлення основних вимог бізнесу та факторів впливу на працевлаштування молодої людини; презентація вимог та очікувань бізнесу та обговорення актуальних питань. Кожен учасник отримав інформацію про потреби та конкретні вимоги організацій до персоналу, майбутніх працівників, орієнтованих на працедавця, а також фахові відповіді на запитання. Хотілось би, щоб таких зустріч було побільше!



Коментувати не дозволено.