Екскурсія в музей «Тюрма на Лонцького»

Опубліковано 29.09.2015 р. у розділі Новини кафедри

28 вересня студенти-першокурсники напряму підготовки «Туризм» разом зі старшим викладачем Гонською М.Р. провели виїзне практичне заняття з дисципліни «Музеєзнавство» у національному музеї-меморіалі жертв окупаційних режимів «Тюрма на Лонцького».

музей «Тюрма на Лонцького»

Студенти ознайомились із експозицією музею у колишній в'язниці, котра розповідає про репресивну машину різних окупаційних режимів на території Західної України. Учасники екскурсії поспілкувались з екскурсоводом, яка розказала про місію музею: «Меморіал твориться для наступних поколінь не як нагадування трагедії, а як символ незламності визвольної боротьби українців» та про головну ідею музею у двох ключових гаслах «Ніколи більше!» і «Заради свободи!»

музей «Тюрма на Лонцького»

Екскурсовод розповіла студентам про роботу над створенням музею-меморіалу: як розроблялась концепція музею, як створювалась експозиція, як було зібрано документальну базу з історії в’язниці. Також розказала про подальший пошук експонатів та поповнення музейної колекції, на основі якої провадиться підготовка до відкриття другого етапу експозиції на другому поверсі музею.

музей «Тюрма на Лонцького»

Студентам було цікаво познайомитися з поєднанням у музеї-меморіалі елементів музею ISOTYPE, якому притаманний графічний спосіб подання інформації за допомогою тиражованих настінних банерів, із його протилежністю - «музеєм переживання», базованому на автентичних артефактах. Студенти мали змогу відчути на собі як психологічний процес оглядання такого музею через безпосередній контакт із автентичними речовими доказами перетворюється у цілісне переживання-розуміння-збагнення побаченого.

музей «Тюрма на Лонцького»

Дізналися також і про проекти, які реалізовує музей-меморіал жертв окупаційних режимів «Тюрма на Лонцького»:

  • «Народний меморіал» – приміщення, в якому будь-хто зможе залишити меморію про свого родича, який перебував ув’язнення чи загинув у тюрмі;
  • «Кінолекторій» – перегляд і обговорення документальних фільмів;
  • «Право на правду» – Практичний порадник із доступу до архівів.

музей «Тюрма на Лонцького»

Після огляду експозиції та спільного обговорення побаченого та почутого студенти зрозуміли важливість створення такого музею-меморіалу з огляду на його суспільне та історичне значення для збереження національної пам’яті.

Веб-сайт музею: www.lonckoho.lviv.ua



Коментувати не дозволено.