7 причин, по яких звільняються найкращі співробітники

Опубліковано 11.02.2017 р. у розділі Дайджест

Не секрет, що бізнес - це люди. Щоб досягти успіху, вам потрібно зібрати навколо себе кращих фахівців. Але час від часу вони покидають команду.

Звільнення. Це слово лякає будь-якого керівника. Воно означає, що знову доведеться проводити співбесіди для кандидатів і шукати серед них гідного, потім його навчати і вводити в курс справи, а роботу в цей час має виконувати хтось інший. При цьому немає гарантії, що новачок буде такий само умілий, як його попередник.

Іноді причини звільнення очевидні. Наприклад, працівник не зміг влитися в команду і знайти спільну мову з колегами або з часом зрозумів, що знаходиться не на своєму місці. У такому випадку, навіть якщо деякий час колективу доведеться туго, це стратегічно важливе рішення. Але що рухає іншими?

У своїй статті для журналу Inc.com бізнес-консультант Лоллі Даскал перераховує 7 основних причин, які можуть стати причинами звільнення працівників з команди. Проаналізуйте їх і уважніше придивіться до підлеглих - вчасно помітивши проблему, її можна вирішити спільно і не доводити до звільнення.

1. Стагнація. Або, простіше кажучи, - застій. Мало хто хоче перебувати на одному місці і виконувати одні і ті ж завдання протягом найближчих 20 або 40 років. Більшість талановитих співробітників мріє про розвиток і рух вперед, їм потрібна гідна мета.

Якщо у вашої компанії у людини немає перспектив, рано чи пізно він відправиться шукати їх в іншому місці. Утримувати його (наприклад, підвищенням зарплати), нічого принципово не змінюючи, небезпечно. Втомлений, незадоволений життям і собою людина, негативно впливає на продуктивність і настрій всієї команди.

2. Перевтома. Звичайно, аврали трапляються в будь-якій компанії. Але якщо людині постійно доручають більше, ніж їй по силах, це веде до вигоряння. На жаль, найчастіше страждають кращі співробітники - найталановитіші та лояльні. Якщо ви помічаєте, що працівник почав відмовлятися від нових завдань під будь-яким приводом, зупиніться і з'ясуйте причину. Можливо, на нього і так вже повісили надто багато і пора, наприклад, найняти йому помічника.

3. Розмиті цілі. Немає нічого гіршого, ніж працювати наосліп. Людям подобається знати, навіщо вони працюють і до якого результату йдуть, а не просто день у день безглуздо гнатися, як білка в колесі. Талановиті фахівці навряд чи захочуть витрачати час на виконання безглуздих (з їх точки зору) завдань.

4. Прибуток на першому місці. Звичайно, всі ми в бізнесі для того, щоб заробити. Але коли для керівника мають значення тільки цифри, людям, які приносять компанії гроші, хочеться звільнитися. Кращі йдуть туди, де їх будуть цінувати, і в результаті колектив складається з апатичних співробітників, яким просто ліньки шукати інше місце.

5. Відсутність визнання. Навіть найбезкорисливішим з нас хочеться чути слова подяки і похвалу у свою адресу. Якщо ви не заохочуєте співробітників за їх видатні успіхи, ви втрачаєте ефективний метод підтримання високої продуктивності. Навіть якщо немає можливості платити бонуси або піднімати ставки, є багато недорогих і безкоштовних способів заохочення. Як мінімум, не забувайте говорити «дякую» своїм підлеглим!

6. Відсутність довіри. Якщо підлеглі бачать, як ви неетично поводитеся з постачальниками, обманюєте партнерів і клієнтів, легко відмовляєтесь від своїх слів, найбільш принципові з них навряд чи захочуть продовжувати роботу. Але найгірше - ті, що залишилися, можуть взяти з вас приклад - якщо керівнику можна, чому іншим не можна? Це в кінцевому підсумку призведе до краху компанії.

7. Надмірна ієрархія. Кожна компанія має потребу в структурі, а кожен працівник - у керівникові, але іноді бюрократизація робить людей нещасними. Якщо співробітник розуміє, що його ідея повинна пройти затвердження на десяти рівнях, перш ніж буде реалізована або відхилена, він незабаром припинить вносити пропозиції. Якщо співробітник не має права приймати рішення без підтвердження зверху і зобов'язаний підкорятися тим, хто розбирається в питанні набагато гірше, він віддасть перевагу почати пошуки нового місця роботи.

Багато людей звільняються виключно через керівника, при тому, що компанія і посада їх повністю влаштовують. Тому не зайвим буде періодично запитувати себе, що ви можете зробити, щоб управляти своїми підлеглими менш токсично і більш ефективно. Почніть змінюватися, щоб зберегти свою команду мрії!



Коментувати не дозволено.