Тайм-менеджмент: як знайти час для найважливіших справ у нашому житті

Опубліковано 08.12.2017 р. у розділі Дайджест

Люди часто помиляються, коли думають, що мета тайм-менеджменту - встигнути все. Насправді, все встигнути неможливо. Але вам буде досить встигати всього лише найважливіше. Ми підготували 7 дієвих порад, які допоможуть вам викроїти час для досягнення особистих цілей.

Тайм-менеджмент

Отже, що таке тайм-менеджмент, і для чого він потрібен?

Тайм-менеджмент - це мистецтво управління часом. Тільки задумайтеся - всі ми маємо однакову кількість годин протягом доби. Питання лише в тому, наскільки ефективно кожен із нас використовує час для досягнення своїх цілей.

Вільний час - гнучке поняття. Витрачаємо ми його або інвестуємо - залежить тільки від нас. Важливо розуміти, що наявність часу - це не випадковий збіг обставин, а результат нашого вибору.

Ми можемо керувати своїм життям тільки тоді, коли ми відповідально відносимося до нашого вільного часу. Спочатку це здається занадто складно для тих, хто раніше ніколи не замислювався над цінністю кожної хвилини. Все одно - спробуйте, бо результат того вартий!

10 методів ефективного використання часу

1. Постановка цілей

Перш за все ви повинні розуміти, для чого саме вам потрібен вільний час. Як тільки ви визначитеся зі своїми цілями, вам буде простіше знайти для них час.

Чим частіше ви будете думати про свої цілі, тим швидше знайдеться час для їхньої реалізації. Тому не соромтеся мріяти та розповідати про свої найкращі наміри!

Тайм-менеджмент

Краще за все застосовувати постановку цілей по SMART. У такому разі ваша ціль має бути конкретною, вимірною, досяжною, актуальною та обмеженою у часі.

2. Планування

Хоч всьому світу розкажіть про свою мету, нічого не станеться допоки ви не почнете рухатися в бік їхнього здійснення. Саме тому планування - це ключовий етап на шляху до вашої мрії.

Якщо при постановці SMART-цілі ви обумовлюєте загальний проміжок часу, то при планування вже більш детально проводиться спрямування кожного етапу вільного часу на пріоритетні завдання. Це додасть змістовність кожній секунді.

3. Фільтрація та концентрація

Можливо, це звучить невтішно, але ви ніколи не встигнете на всі можливі заходи. Якщо вас запросили на 6 презентацій одночасно, ви можете побувати на всіх, наприклад, по 10 хвилин. Проте користь від цього буде мінімальна. Набагато ефективніше відвідати всього на одну презентацію, але повністю, чи не так?

Ще приклад. Ви можете дивитись записувати телевізійні програми, щоб дивитися їх потім без реклами. А можете просто взагалі їх не дивитися - так ви зекономите ще більше часу.

Тайм-менеджмент

Займаєтеся виключно однією справою, а потім - іншою. Зазвичай це ефективніше, ніж витратити вдвічі більше часу, роблячи одночасно обидві справи. Розсіювання уваги на декілька справ знижує вашу концентрацію уваги, а значить - знижує вашу продуктивність.

4. Оберіть “свій час” для роботи

Продуктивність нашої праці залежить від розкладу. Особливість нашого організму така, що в деякі часи максимальна концентрація уваги дозволяє нам в рази швидше виконати справи. Планування робочого часу в піки своєї продуктивності - передумова успішного тайм-менеджменту. Якщо ви працюєте вдома, то контролювати робочий процес вам допоможуть програми обліку робочого часу.

5. Виробіть корисні звички

Ефективний тайм-менеджмент будується на корисній звичці робити все вчасно. Не переймайтеся, якщо не маєте цієї звички - її можна придбати. Протягом 21 дня дотримуйтеся звички, і по закінченню цього терміну ви вже будете це робити автоматично. Спробуйте!

6. “З'їжте жабу на сніданок”

Звичайно, ніяку жабу їсти не потрібно - це все алегорія. У переносному сенсі жабами називають найскладніші справи. Зробіть їх спочатку - і почувайтеся краще протягом дня. Адже все найскладніше - вже позаду!

Тайм-менеджмент

7. Навчиться казати “НІ”

У навчальних закладах ми вчили багато предметів, але нас не навчили найголовнішому - як правильно відмовляти. Навчиться відмовляти тим, хто марно забирає ваш час. Відмовляйте у справах, якщо ваша допомога не принесе користі та ви дійсно не хочете цього робити. Бережіть свій час для корисних та добрих справ.

8. Візьміть заслужений вихідний

Відпочивати не менш важливо, ніж працювати. Відпочинок має бути зміною виду діяльності. Якщо після активної роботи можна й повалятися на дивані, то працівникам розумової діяльності рекомендовано у вільний час займатися спортом.

Тайм-менеджмент

9. Контролюйте час використання соціальних мереж

Надмірне використання соціальних мереж призводить до катастрофічної нестачі вільного часу. Використовуйте соціальні мережі розумно! Перевіряйте особисті повідомлення не частіше, ніж три рази на день, наприклад. Встановіть денний ліміт часу використання соціальних мереж, і дотримуйтеся його.

10. Використовуйте інструменти тайм-менеджменту

Пам’ятати про всі дедлайни, зустрічі та дні народження допоможуть інструменти з тайм-менеджменту. Використовуйте Todoist, Wunderlist та Google-календар для особистого планування та Asana, Time Doctor або Basecamp для командної роботи.



Коментувати не дозволено.