Пов’язки на голову: історія та цікаві факти

Пов’язки на голову: історія та цікаві факти

Опубліковано 13.06.2021 р. у розділі Дайджест

Про пов'язки на голову відомо ще з часів Древнього Єгипту: на рельєфах у гробницях фараонів в Долині царів видно, що пов'язка є у кожного учасника похоронної процесії. У індіанців майя повязка на голову фіксувала важкі зачіски і пір'я, а в Стародавній Греції, на Криті і в Мікенах, а пізніше і в Стародавньому Римі пов'язки використовувалися майже так само, як і зараз: для прикраси.

гробниця Тутанхамона

У гробниці Тутанхамона

 
Древній Єгипет

З X століття пов'язки були відомі на Русі, вони називалися налобник, і носили їх незаміжні жінки. Налобники були дуже широкими, закривали весь лоб, зав'язувалися ззаду стрічками і прикрашалися вишивкою, блискучими металевими пластинками та кольоровими намистинами.

налобники на Русі

Налобники на Русі

 
З початком Ренесансу і появою моди на все античне європейські дами з вищого світу стали носити на волоссі вузькі тасьми зі шкіри або матерії.

фрагмент полотна художника Яна ван Ейка епохи раннього Відродження

Фрагмент полотна художника Яна ван Ейка епохи раннього Відродження

 
Наступний пік популярності пов'язок для волосся припав на 20-і роки XX століття, коли війни, революції і суфражистки ввели моду на короткі жіночі стрижки, яких колись майже ніхто не робив. Ці зачіски також прикрашали стрічками і пов'язками. Велику роль у популяризації таких прикрас зіграли «Російські сезони» Сергія Дягілєва, де нерідко експлуатувалися сюжети грецьких міфів.

20-і роки XX століття

20-і роки XX століття

 
В кінці 60-х - початку 70-х років XX століття в знак близькості до природи пов'язки надягають на себе і західні, і радянські хіпі: останні прозвали свої прикраси хайратник. Хіпі робили пов'язки самі, сплітаючи різні нитки, дотримуючись символіку кольорів і використовуючи бісер і шкіру.

хіпі

Пов’язки у культурі хіпі

 
У 80-і роки пов'язки перестають бути модним аксесуаром і перетворюються в улюблений атрибут спортсменів та інструкторів з аеробіки, поки не стають знову популярними в наші дні.

пов’язки у спортсменів

Пов’язки у спортсменів

 
Сьогодні пов’язки для волосся роблять з усіх можливих матеріалів від трикотажу, мережива і шкіри до дорогоцінних металів і каменів. Ширина теж варіюється: від найвужчих товщиною у півсантиметра до таких, що покривають півголови. Ширина часто залежить від пори року: влітку - тонкі, взимку - ширші та тепліші. У минулі сезони актуальні були вузькі пов'язки з великою квіткою або бантом збоку, тепер спостерігаються тенденції до відмови від текстилю на користь дорожчих матеріалів: пір'я, срібла, натуральних каменів тощо.

пов’язки на голову

Сучасні пов’язки на голову

 
Останні тренди - це відхід від симетричності і пошук нових матеріалів.



Коментувати не дозволено.