Способи моніторингу фінансових результатів бізнесу

Способи моніторингу фінансових результатів бізнесу

Опубліковано 25.09.2021 р. у розділі Дайджест

Для того, щоб оцінити результативність Вашого бізнесу, потрібно знайти багато важливих питань. Чи бізнес працює безперебійно? Успішно чи невдало?

Відповіді на всі ці питання полягають у регулярному фінансовому моніторингу бізнесу. Без належного прибутку, регулярного надходження готівки та високих показників продажів жоден бізнес не може бути успішним. Ось чому власник підприємства або вищий керівний орган повинні запитувати регулярні звіти у бухгалтерів організації з усіх цих сфер.

У чому полягає сутність фінансового моніторингу та як він проводиться розповідають спеціалісти сервісу YouControl - аналітичної системи для комплаєнсу, аналізу ринків, ділової розвідки та розслідувань: https://youcontrol.com.ua/.

Підготовка основної фінансової звітності

Основні звіти, які необхідно скласти кожній компанії, - це баланс та звіт про прибутки та збитки. Вони є не лише життєво важливими показниками ефективності бізнесу, але вони також вимагаються законодавчо. Вони дають огляд фінансового стану бізнесу та коротко розповідають власникам усе, що їм потрібно знати про те, як розвивається їхнє підприємство.

Інвентарні запаси

Є багато підприємств, які вкладають значні кошти в машини, обладнання та сировину. Вони повинні вести точні записи інвентаризації. Він повідомить їм, скільки запасів було придбано, скільки було використано для виготовлення кінцевої продукції, скільки з них було втрачено та чи не зникло будь-яке обладнання в будь-який момент часу. Він підкаже їм, чи потрібно купувати більше сировини, і дасть їм змогу розрахувати коефіцієнти введення/виведення та коефіцієнт оборотності запасів.

Підготовка звітів про оборотні кошти та фінансових коефіцієнтів

Підприємства повинні попросити свої фінансові групи скласти регулярні звіти про оборотні кошти та періодичні розрахунки поточних та швидких показників. Це підкаже їм, скільки у них активів у порівнянні з їх зобов'язаннями, і скільки активів вони можуть швидко конвертувати в готівку.

Підготовка звітів про фонди та грошові потоки

Звіти про рух коштів та звіти про рух грошових коштів є життєво важливими звітами для бізнесу, які вказують їм, скільки ліквідних грошових коштів надходить у бізнес. У балансі є багато дебіторської заборгованості, яка позначена як дохід, але при більш детальному розгляді вони виявляють, що вони певною мірою відхилені від конвертації у тверду валюту, і бізнес може працювати лише з належним прибутком, а не умовним.

Аналіз накладних витрат

Простого складання фінансової звітності недостатньо. Бізнес повинен вийти за рамки цього і шукати приховані повідомлення в цифрах, які вказують на слабкі місця. Перевірте накладні витрати, такі як оренда, зарплата, маркетингові витрати тощо. Чи контролюються вони, чи вони знижують загальну прибутковість компанії?

Аналіз витрат на маркетинг

Скільки грошей витрачається на рекламу? Чи виправдовує прибуток витрати, чи це просто небажані витрати для компанії? Скільки грошей витрачається на інші маркетингові шляхи і скільки потенційних клієнтів перетворюється на належні продажі? На ці питання потрібно отримати відповіді, щоб оцінити фінансові результати бізнесу.

Аналіз HR

Слід також контролювати діяльність, пов'язану з людськими ресурсами. Яка норма плинності працівників? Якщо коефіцієнт плинності працівників дуже високий, то компанія може витрачати багато грошей на нові підбори кадрів, виплати кадровим агентствам та процеси розлучення вибулих працівників. Витрати на навчання нових працівників та їх спроможність іноді можуть бути тягарем для компанії.

Створення інформаційних панелей

Також важливо, щоб фінансова команда готувала щоденні, щотижневі, щомісячні та щорічні інформаційні панелі, щоб інформувати всіх зацікавлених сторін про фінансовий прогрес компанії. Аналіз тенденцій слід проводити регулярно. Як виглядають фінансові показники порівняно з минулим місяцем чи минулим кварталом? Які фактори вплинули на їх збільшення чи зменшення?

Конкурентний аналіз

Фінансові показники компанії слід порівнювати з даними конкурентів, щоб вони знали, як у них справи. Можливо, їх конкуренти зможуть контролювати витрати та збільшувати доходи так, як цей бізнес ще не думав. І якщо це так, то їм потрібно швидко навчитися і наздогнати решту галузі.

Для того, щоб бути компетентним у цій галузі та зуміти самостійно провести фінансовий моніторинг радимо пройти експрес-курс з фінансового моніторингу для організацій фінансової сфери: https://youcontrol.com.ua/academy/course/-/.

На закінчення, моніторинг фінансових результатів відіграє важливу роль у забезпеченні своєчасного прийняття стратегічних рішень та дотримання плану зростання бізнесу. Точна фінансова звітність та фінансовий аналіз мають значний внесок у цю діяльність з моніторингу, і тому підприємству слід приділяти достатню увагу.



Коментувати не дозволено.