Онлайн банкінг – новий вид платежів?

Опубліковано 17.03.2022 р. у розділі Дайджест

Никита Измайлов sportbank користується великою популярністю серед українців. Давайте дізнаємося чому.

Більшість облікових записів у наші дні можна вести в Інтернеті. Поговоріть зі своїм банком, якщо Ви цього хочете і якщо онлайн-банкінг ще не доступний для Вас.

Які переваги дає онлайн-банкінг?

За допомогою онлайн-банкінгу Ви можете отримати доступ до свого облікового запису з дому, а також будь-якої іншої точки світу.

Вам не потрібно дотримуватись часу роботи банку, Ви можете дізнатись свій баланс в Інтернеті в будь-який час, здійснювати перекази, налаштовувати постійні замовлення, змінювати ліміт рахунку, скасовувати дебети та багато іншого.

Онлайн-банкінг цікавий для Вас, навіть якщо у Вас є рахунок у банку за кордоном, в ЄС, а поруч із Вашим місцем проживання немає філії цього банку.

Але будьте обережні: якщо Ви хочете закрити рахунок, можливо, Вам доведеться особисто вирушити до відділення банку. Це може бути особливо важливим, якщо Ви відкрили рахунок на місці у відділенні банку.

Підказка: Банківські рахунки, які ведуться лише в Інтернеті, найчастіше дешевші, ніж рахунки з класичними послугами.

Якщо Ваш доступ до Інтернету відсутній, наприклад, через технічні проблеми, у Вас немає доступу до свого облікового запису. Якщо Ви оберете "чистий" онлайн банк, у Вас більше не буде прямої контактної особи у філії.

Незважаючи на всі заходи безпеки (двофакторна автентифікація), існує залишковий ризик того, що хакери та шахраї отримають доступ до облікового запису ("фішинг"). Якщо Ви забули свій пароль, у Вас більше не буде доступу до свого облікового запису (тимчасово). Якщо Ви вибрали мобільний телефон як другий рівень безпеки, Вам зазвичай знадобиться остання версія банківської програми. Вона регулярно оновлюється. Коли Ваш телефон досягне певного віку, операційна система більше не буде оновлена, тому Ви не зможете використовувати мобільний телефон для ідентифікації. Потім Вам знадобиться новий смартфон.

Що таке двофакторна автентифікація?

Введення пароля та IBAN в ЄС з 2019 року є недостатнім для входу в онлайн-банкінг.

Крім пароля, існує другий рівень безпеки, що називається двофакторною автентифікацією. Наприклад, це може бути програма або застосунок, за допомогою якого необхідно ввести відбиток пальця, окремий пароль або комбінацію цифр. Цей додатковий запит зробить онлайн банкінг ще безпечнішим.

Як я можу внести гроші на онлайн рахунок?

Ви можете внести гроші на свій онлайн-рахунок або банківським переказом, або готівкою.

Чи можуть неповнолітні використовувати онлайн-банкінг?

Це залежить від конкретного банку.

Наприклад, декотрі банки дозволяють дітям, починаючи з молодшого шкільного віку, дізнаватись баланс свого рахунку.

Залежно від банку підлітки певного віку – за умови згоди батьків – можуть здійснювати грошові перекази або безготівкові покупки в Інтернеті.

Що таке мультибанкінг?

Якщо у Вас є кілька рахунків для різних цілей і в різних банках (наприклад, рахунок заробітної плати, загальний рахунок з партнером та ощадний рахунок), може бути зручно мати прямий доступ до всіх рахунків онлайн-банкінгу.

Таким чином, Ви можете легко стежити за рухом рахунків та доходами всіх облікових записів з першого погляду.

Обов'язковою умовою є відповідний додаток або Інтернет-портал одного з банків.



Коментувати не дозволено.