Що таке біткоїн і як ним користуватися?

Що таке біткоїн і як ним користуватися?

Опубліковано 21.06.2022 р. у розділі Дайджест

біткоїн

Біткоїн - це перша криптовалюта, яка працює ще з січня 2009 р. Її основою є технологія блокчейн і криптографія. Його розробив анонімний художник, який ховається під псевдонімом Сатоші Накамото. Упродовж десятиліття біткоїн увійшов у фінансовий мейнстрім як повноцінний фінансовий актив, який не має собі рівних з точки зору довгострокової прибутковості.

Виникнення біткоїна датується жовтнем 2008 року. Тоді Сатоші Накамото опублікував в Інтернеті 9-сторінковий документ під назвою: «Біткоїн: однорангова електронна готівкова система». Накамото хотів, щоб люди могли використовувати цифровий носій цінності, який не залежатиме від жодного центрального підрозділу у формі банку чи платіжної компанії. Це мало бути транскордонним платіжним засобом, до якого будь-хто може отримати доступ через смартфон, і його вартість залежить від гри попиту та пропозиції, а не від монетарної політики центрального банку чи уряду. Така практична реалізація виявилася можливою завдяки використанню програмування, технології блокчейн і криптографії. Біткоїн був запущений в 2009 році і діє досі.

На даний момент біткоїн вважається скоріше фінансовим активом, який часто порівнюють з цифровим золотом. У цьому немає нічого дивного. Його вартість зростає запаморочливими темпами і багато хто хоче купити біткоїн, щоб отримати фінансову вигоду у найближчому майбутньому.

Як же працює ця криптовалюта?

Щоб якнайкраще зрозуміти модель її функціонування, варто порівняти її з банківською системою. Виявляється, що рішення, які використовуються в системі криптовалюти, мають свої аналоги в банківській справі.

Серцем біткоїна є блокчейн. Це база даних, де записуються всі транзакції, здійснені з біткоїнами. Ця база даних має певну форму блокчейна. Блоки збирають інформацію про транзакції, здійснені з біткоїнами за певну одиницю часу. Кожен блок має однакову обмежену ємність пам’яті, тому, коли він заповнений, він приєднується до ланцюжка. У біткоїн-мережі це відбувається в середньому кожні 10 хвилин, і ланцюжок систематично збільшується.

Шукаючи аналогію з банківським світом, ви можете порівняти блокчейн з бухгалтерською книгою банку, в якій зберігаються дані про транзакції та баланс клієнтів. Різниця в тому, що банк є єдиним власником цієї бази і зберігає її на кількох серверах. Тому це централізована система. Блокчейн Bitcoin є децентралізованим, оскільки весь блокчейн зберігається багатьма користувачами по всьому світу (так звані вузли). Більше того, оскільки біткоїн працює в моделі з відкритим вихідним кодом, будь-хто може завантажити таку базу даних і стати співтворцем системи. Досить мати достатньо місця на диску комп’ютера.

Майнер, валідатор трансакцій

У біткоїн-системі важливими є майнери. Це користувачі, які мають вузли та спеціальне програмне забезпечення, за допомогою якого вони перевіряють транзакції, що здійснюються в мережі. Простіше кажучи, саме вони групують дані в блоки і приєднують ці блоки до ланцюжка. І ось важливе зауваження. Майнери стягують комісію за групування та перевірку окремих транзакцій. За приєднання до повного блоку вони отримають додаткову винагороду, про яку піде мова нижче.

Шукаючи аналогію з банківською системою, майнера можна порівняти з точкою обслуговування клієнтів, яка забезпечує коректне виконання нашого переказу та оновлення балансів сторін угоди. Звичайно, сьогодні це робиться переважно в цифровому вигляді, а за підтвердження банківських операцій та оновлення бухгалтерської книги відповідають заздалегідь запрограмовані банківські системи.

Майнінг біткоїнів, тобто емісія грошей

Як було сказано вище, блок, заповнений даними, приєднується до ланцюжка, а майнер, який це зробить, буде винагороджений. Винагорода - у вигляді біткоїнів, і це абсолютно нові біткоїни, які вперше потрапили в мережу у вигляді такої винагороди. Таким чином, майнери змагаються один з одним, щоб приєднати блок, і цей процес у називають майнінгом біткоїнів. На практиці це вгадування числа з дуже великої серії. Для цього потрібна велика обчислювальна потужність, тому в наш час для майнінгу використовуються спеціалізовані, енергоємні процесори (так звані екскаватори.

Процес майнінгу біткоїнів можна порівняти з процесом емісії грошей у традиційній фінансовій системі. В останньому це цілком відповідальність центрального банку (іноді уряду), а в біткоїні це результат комп’ютерної гейміфікації. Однак, що важливо – цільова кількість біткоїнів обмежена і максимальна складе 21 мільйон штук. Це можливо завдяки т. зв механізм переполовини. Він полягає в тому, що кожні 4 роки або близько того винагорода за додавання блоку в ланцюжок падає вдвічі (спочатку це було 50 біткоїнів, потім 25 і т. д.). Отже, це автоматичний процес скорочення грошової маси в системі криптовалюти.

Мобільний гаманець, тобто банківський рахунок

Для зберігання біткоїнів і укладення транзакцій є криптовалютний гаманець. Найчастіше у вигляді мобільного додатка, яким у використанні так само легко, як і мобільний банкінг. Шукаючи аналогії з банківським світом, можна сказати, що такий гаманець є еквівалентом банківського рахунку. В основному ми маємо інформацію про баланс нашого рахунку, історію транзакцій і, перш за все, можливість надсилати та отримувати біткоїни.

Відкриті та приватні ключі, тобто номер рахунку та PIN-код

Щоб відправити біткоїни іншому користувачеві, нам потрібно знати публічну адресу його гаманця. І навпаки – щоб хтось надіслав нам кошти, він повинен знати нашу публічну адресу. Останній являє собою рядок символів і цифр, який відповідає номеру рахунку в банківському світі. У свою чергу PIN-кодом такого біткоїн-рахунку є т. зв закритий ключ, який найчастіше має вигляд 12 або 24 випадково вибраних слів .

Блокчейн, майнер, майнінг, гаманець, відкритий ключ і закритий ключ – це основні поняття, пов’язані з біткоїном, які є основними компонентами його функціонування. Як бачимо, кожен з них має свого більш-менш схожого аналога у світі традиційної банківської справи. І хоча Сатоші Накамото хотів, щоб біткоїн став платіжним засобом і «конкуренцією» для реальних валют і банків.



Коментувати не дозволено.