Види японських суші: 10 найпопулярніших

Види японських суші: 10 найпопулярніших

Опубліковано 16.11.2022 р. у розділі Дайджест

Суші - одна з найпопулярніших японських страв. В японському кулінарному словнику під заголовком суші можна знайти цілу купу рисових делікатесів. Дослідіть багатство японської кухні та навчіться розпізнавати найпопулярніші види суші.

Суші – японський спосіб консервації чи вишукана страва?

У західних країнах сьогодні суші вважають східним делікатесом, витонченою стравою для любителів оригінальних смаків. Навіть найбільші гурмани японської кухні часто не здогадуються, що страва, яку сьогодні цінують у всьому світі, спочатку було практичним способом консервування риби та морепродуктів. Засипані рисом і закопані в землю - щоб забезпечити їм потрібну температуру - вони могли чекати споживання навіть багато місяців.

Перед подачею або подальшою обробкою покриття ферментованого рису викидали. Однак з часом японські воїни та городяни вважали це марнотратством, тому в 19 столітті бродіння було замінено підкисленням рису оцтом. Незважаючи на те, що сьогодні суші зазвичай їдять відразу після приготування, оцет все ще залишається незамінним інгредієнтом японських страв, що надає їм характерну кислинку.

Найпопулярніші види суші та їх назви

Протягом століть японський делікатес мав багато різних версій і інтерпретацій. На японських островах ви можете знайти регіональні типи суші, різноманітні інгредієнтами, типовими для цієї місцевості. Їх назви зазвичай пов'язують зі способом приготування окремих страв, які, всупереч видимості, не завжди формуються на бамбукових циновках. Клієнти, котрі замовляють суші у Львові, часом не знають, яка саме страва "стоїть" за конкретною назвою, тож проводимо короткий лікбез на цю тему.

1. Нігірі

Це один з найпростіших і простих видів суші. Назва страви походить від японського дієслова nigiri, що означає місити. Клейкий рис, приправлений оцтом, розминають у невеликі витягнуті кульки, на які кладуть шматочки риби, морепродуктів або тамагоякі – японського омлету. Їх смак посилює і підкреслює пряний васабі хрін, доданий до нігірі.

Нігірі

2. Макі

Макі з характерною чорною облямівкою відповідає чи не найпоширенішим уявленням про японські суші. Як і у випадку з нігірі, його назва відноситься до способу приготування страви. Макі, або згорнуті суші, - це не що інше, як нігірі, загорнуте в пресовані морські водорості норі. Рисові роли формують за допомогою бамбукового килимка, а потім нарізають на шматочки. У базовому варіанті - хосо-макі, тобто тонкі макі - шматочки суші мають товщину близько 2-3 см. Всередині можна знайти як морепродукти, так і овочі, такі як артишок, авокадо, огірок і пагони бамбука.

Макі

3. Футомакі

Одним із різновидів суші, загорнутих у водорості, є футомакі (яп. futoi — густий, жирний). Як видно з назви, це більш товстий варіант хосо-макі 4-6 см. Часто футо-макі подають в декоративному вигляді з шматочками огірка або салату. Вони утворюють зелену, декоративну коронку, яка надає страві виключно привабливий характер.

Футомакі

4. Ура-макі

Ще один варіант обгортання водоростями – ура-макі, або перевернуті макі. Від оригінального варіанту відрізняється порядком нашарування. Клейкий рис спочатку кладуть на бамбуковий килимок, а потім пресують норі та інші інгредієнти. Єдиними інгредієнтами, які відрізняють ура-макі від інших видів суші, є кунжут, яким промазують готові роли, та ікра, завдяки якій страва приємно хрустить у роті.

Ура-макі

5. Гункан макі

Гункан макі, які мають нагадувати маленькі човники, є спрощеною версією типових макі. Але вони не нарізаються з ретельно підготовлених рулетів, а формуються, по одному, з рису, приправленого оцтом. Потім невеликі витягнуті кульки загортають у відповідним чином нарізаний лист норі. Чорне покриття має трохи виступати над рівнем рису, щоб захистити нанесені на нього начинки, що характерно для інших видів суші.

Гункан макі

6. Темакі

Темакі – один з найшвидших і простих у приготуванні варіантів суші. Їх форма трохи нагадує ... ріжки морозива, які замість солодкої вафлі загорнуті в чорні листи норі. Наповнивши їх рисом, нарізані овочі і шматочки риби вдавлюють всередину так, щоб вони трохи виступали з конуса. Все це можна завершити додаванням натто або картопляного салату.

Темакі

7. Ошизуші

Характерна незграбна форма ошизуші виходить шляхом пресування рису - спочатку окремо, а потім з добірними добавками - в спеціальних формах, які називаються осі-бако. Після виймання з коробки ідеально сформовані блоки розрізають на невеликі кількасантиметрові шматочки.

Ошизуші

8. Унагі нігірізуші

Унагі, або японський вугор, вважається одним з найкращих доповнень до традиційних суші. Це також виняток серед інших морепродуктів, які традиційно додають в рисові роли сирими. Вугор, навпаки, смажиться на грилі в трохи солодкуватому соусі, потім ділиться на менші шматочки і кладеться на рис - подібно до базової версії нігірізусі. Їх відмінною рисою є характерний коричневий колір, отриманий в результаті смаження японської риби.

Унагі нігірізуші

9. Сугатазуші

Сугатазуші - рідкісний сорт суші, який можна зустріти лише в кількох регіонах Японії. Замість того, щоб класти шматки риби в рисові рулети, всю рибу, попередньо вимочену в розсолі, потрошать, фарширують рисом, а потім нарізають невеликими шматочками.

Сугатазуші

10. Темарізусі

Темарізусі - найскладніший і найдекоративніший з японських делікатесів. Їх назва пов'язана з традиційними прикрасами, які готують з нагоди японських свят. Серед інших видів суші їх виділяє в першу чергу характерна кругла форма. Рисові кульки, прикрашені різнокольоровими доповненнями, зазвичай їдять під час святкування Лялькового фестивалю, тобто Дня японських дівчат.

Темарізусі

Майстерність кулінарної фантазії

Основні види суші можна розпізнати за характерними кольорами і формами, різноманітність яких перетворює японські столи в апетитну барвисту мозаїку. Серед безлічі варіацій суші кожен кулінарний першовідкривач обов'язково знайде щось для себе. А у вас вже є свій фаворит?



Коментувати не дозволено.