Інновації в організаційній роботі кафедри менеджменту: створення дискусійного клубу «Менеджер-актив»

Опубліковано 22.11.2012 р. у розділі Новини кафедри

В останні роки дещо знизилася активність студентів та бажання приймати участь у різних публічних заходах. Проте, зауважена й інша тенденція, - наприклад, студенти 5-го курсу спец. «Менеджмент організацій і адміністрування» навпаки змінили своє ставлення до організаційних заходів: якщо на перших курсах куратори їх мало чим могли зацікавити, то на останньому курсі вони з радістю приймають участь у всіх заходах, які проводить ЛКА та кафедра менеджменту, зокрема. Певно зрозуміли, що студентські роки закінчуються і потім навіть не буде що цікавого згадати.

Останні два роки кафедра менеджменту активно проводила засідання круглого столу за різними науково-практичними проблемами. Викладачі побачили щирий інтерес студентів до таких заходів. Було прийнято рішення створити громадську організацію – «Дискусійний клуб Менеджер-актив» (далі скорочено ДКМА).

Ідея реалізувалася. У жовтні 2012 р. був затверджений статут ДКМА, обрані члени Ради ДКМА. Для того, щоб визначити актуальні теми та окремі питання, які найбільш цікавлять публіку, було проведено анкетування студентів. В результаті цього для першого засідання ДКМА були обрані теми та запрошені відповідні доповідачі.

Тема першого засідання (22.11.2012 р.) складалася з двох тематичних напрямів: працевлаштування та фактори підприємницького успіху.

дискусійний клуб «Менеджер-актив»

Офіційно запрошеними доповідачами (з числа студентів-випускників як спец. «Менеджмент організацій», так й інших спец. ЛКА, а також досвідчених практиків та підприємців) першого засідання ДКМА стали:

  • Солодяк Олег, менеджер з персоналу ДП «Аделіна Оптісс», випускник спец. «Менеджмент організацій» 2010 р.;
  • Орєхов Дмитро, менеджер з регіонального розвитку ПП «МеДІС», магістр спец. «Управління інноваційною діяльністю»;
  • Джуган Романна, менеджер з розвитку кадрів «Міжнародного Центру корекції постави», Голова СНТ ЛКА, магістр спец. «Управління інноваційною діяльністю»;
  • Похилюк Наталя, менеджер з персоналу готелю «Нобіліс», випускниця спец. «Менеджмент організацій» 2008 р.;
  • Краснова Наталя, регіональний менеджер ТзОВ «Провайн», випускниця ЛКА спец. «Товарознавство» 2000 р.;
  • Гонський Михайло, директор департаменту логістики ТзОВ ТВК «Львівхолод».

З регламентом засідання всі присутні студенти та викладачі могли ознайомитися в програмах, що були роздані кожному. Всім бажаючим було запропоновано можливість передавати свої запитання членам Ради Дискусійного клубу, - яких можна було впізнати за бейджиками.

Вступне слово та організаційні питання засідання довела до відома всіх Голова ДКМА - доцент Свидрук І.І.

Першим доповідачем був Солодяк Олег, один з найбільш активних та талановитих студентів-випускників спец. «Менеджмент організацій» 2010 р. та член Ради ДКМА.

доповідає Олег Солодяк

За три роки роботи в компанії «Аделіна Оптісс» Олег суттєво просунувся по кар’єрній драбині і сьогодні вже сам наймає та навчає нових працівників для цієї великої аутсортсингової компанії.

Олег підготував цікавий мультимедійний супровід до доповіді та намагався поділитися найбільш цінними аспектами свого досвіду із студентською аудиторією. Почав свій виступ із філософського запитання «Що таке успіх?» і сам відповів на нього: «Це різниця між Вашою невдачею і тим, наскільки Ви прагнете щось зробити».

- Ще три роки тому назад я вчився на 4-у курсі і також шукав роботу, - відповідав на запитання аудиторії О.Солодяк. Думаю, більшості з вас насамперед треба задати собі такі запитання та спробувати знайти на них максимально об’єктивну відповідь: 1) що я можу?; 2) які умови працевлаштування та які посади може надати мені ринок праці?; 3) чого я вартую на цьому ринку праці?.

Олег зазначив, що в процесі працевлаштування дуже важливо відразу же чітко зрозуміти які вимоги ставить компанія (наприклад, багато компаній вимагають вищої освіти, володіння іноземною мовою, досвіду та ін.). Постає питання – де взяти досвід роботи відразу же після закінчення вишу?

- Раджу вам не опускати руки, а шукати такі компанії, які беруть працівників без досвіду роботи і вже самі їх навчають. Запевняю, що це можливо. Я ж знайшов. Дійсно, наша компанія «Аделіна Оптісс» постійно розширюється і зацікавлена в нових працівниках, студентах 4-5 курсів, без досвіду роботи, бо передбачена програма навчання саме специфіки роботи в компанії по обслуговуванню клієнтів через засоби зв’язку.

Далі О. Солодяк розказав про специфіку компанії та пообіцяв поспілкуватися з кожним бажаючим працевлаштуватися в «Аделіну Оптісс». Також зазначив, що компанія готова брати студентів ЛКА на практику і надавати їм всі необхідні документи для підготовки випускових робіт. Більш детально з цією інформацією можна ознайомитися на кафедрі менеджменту.

По закінченню відповіді на чисельні запитання, О. Солодяк напівжартуючи додав: «Не бійтеся досконалості, Вам її не досягти, як казав С.Далі».

Наступним доповідачем був Орєхов Дмитро, який закінчує магістратуру за спец. «Управління інноваційною діяльністю» та обіймає посаду менеджера з регіонального розвитку медично-діагностичного підприємства «МеДІС». Його доповідь на тему: «Як ефективно скласти резюме та пройти співбесіду» зацікавила учасників ДКМА.

Дмитро зауважив, що мистецтво складання резюме – це надзвичайно важлива та навіть визначальна передумова успішного працевлаштування. Він сказав, що за своє життя склав більш, ніж 100 власних резюме і по праву може рахуватися спеціалістом в даній галузі)): І лише при складанні останніх резюме, врахувавши всі свої попередні помилки та недоліки, він повністю зрозумів як потрібно досконало це робити.

- Насамперед, Ви чітко повинні розуміти, що ви хочете! А також пам’ятайте, що кожен працедавець зацікавлений у співробітниках з бажанням працювати та постійно удосконалюватися, - ділився своїми поглядами Дмитро. Також бажано відкинути ілюзію, що відразу же після закінчення вишу можна стати провідним менеджером чи керівником. До цього можна дійти поступово.

Своїм виступом Дмитро переконав усіх, що резюме є одним з найбільш ефективних інструментів пошуку роботи.

доповідь Дмитра Орєхова

Наводимо стисло найбільш цінну інформацію з виступу Д.Орєхова, яка, сподіваємося, стане у пригоді студентам ЛКА.

На прочитання резюме в середньому витрачається не більше 1 -2 хвилин, тому дуже важливо відразу привернути увагу працедавця, зацікавити його й спонукати призначити Вам інтерв'ю. При створенні резюме потрібно пам'ятати про те, що воно стане Вашою візитною карткою й повинне виділяти Вас із усього потоку людей, які шукають роботу.

Певні тонкощі при заповненні окремих пунктів резюме:

В пункті «Кваліфікація» коротко вкажіть найбільш важливу для потенційного працедавця інформацію про Ваші професійні навички, сильні сторони й досягнення. При описі Ваших досягнень використовуйте дієслова дії, такі як розвивав, заощадив, збільшив або скоротив.

При заповненні пункту «Освіта» пам’ятайте, що чим більше пройшло часу після закінчення навчального закладу, тим менше місця цей пункт повинен займати в резюме. Можна повідомити про нагороди, підкреслити ті вивчені дисципліни, які відповідають Вашій меті. Також варто згадати про додаткову освіту: курси, семінари, тренінги, стажування тощо.

В пункті «Додаткова інформація» вкажіть про володіння іноземними мовами й комп'ютером, наявність прав водія, членство в професійних організаціях тощо (хобі варто згадувати тільки в тому випадку, якщо воно тісно пов'язане з бажаною роботою).

«Яким повинно бути, на Вашу думку, ідеальне резюме»? – поступило Дмитру запитання від студентів під час його доповіді.

Дмитро відповів так: «При складанні резюме варто пам'ятати про такі принципи:

    1. Структурованість, тобто вся інформація в резюме має викладатися в певній послідовності.
    2. Вибірковість. Обмірковуючи своє резюме, насамперед визначте його мету, тобто вирішіть, яку роботу Ви хочете одержати. Проаналізуйте свій професійний досвід і виберіть із нього тільки те, що в точності відповідає встановленій меті. Вибірковий підхід вбереже Ваше резюме від зайвої, непотрібної інформації.
    3. Об'єктивність. Описуючи свій досвід і навички, будьте реалістичні й об'єктивні. Ви повинні бути готові обґрунтувати все, що вказали в резюме.
    4. Стислість. Обсяг резюме не повинен перевищувати двох сторінок, тому інформацію необхідно викладати коротко, наголошуючи на найбільш важливих для працедавця моментах.
    5. Конкретність. Необхідно бути гранично конкретним у виборі формулювань.

І ще, пам'ятайте, що резюме - це лише перший крок процедури відбору. Найкраще, коли резюме написане під вимоги конкретної посади, яку Ви бажаєте отримати».

- Чи часто бувало, що Вам відмовляли через невірно складене резюме? Якщо так, то чому? – піднявши руку, запитала студентка 5-го курсу.

- І не один раз відмовляли, - пригадуючи явно неприємні моменти свого працевлаштування, відповів доповідач. Різні причини були, але тепер я розумію, що більшість з них пов’язана з невірно складеним резюме.

- Дозволите додатковий час для обговорення цього питання? – звернувся до членів Ради ДКМА Дмитро та, отримавши його, назвав такі основні причини, через які претенденти не отримують роботу:

    1. Манери всезнайки.
    2. Невміння пояснювати: слабкий голос, погана дикція.
    3. Відсутність плану кар'єри, чітких цілей і завдань.
    4. Неможливість участі в справах, крім обумовленого графіка.
    5. Надмірна концентрація на грошах: зацікавленість тільки в більш високій оплаті.
    6. Низька успішність під час навчання.
    7. Презирливі відгуки про попередніх працедавців.
    8. Несамостійність.
    9. Відсутність інтересу до компанії або галузі.
    10. Запізнення на співбесіду без поважної причини.
    11. Невихованість.
    12. Відсутність питань про роботу до потенційного працедавця.
    13. Невизначеність відповідей на запитання.

Дмитро наголосив, що, аби уникнути таких випадків, бажано заздалегідь детально обговорювати з працедавцем всі умови прийняття на роботу. Бажано скрупульозно вивчити діяльність компанії, її історію. І пам'ятати, що, те, як претендент займається пошуком роботи, для більшості працедавців є показником того, як він працюватимете.

- Чи можливо влаштуватися на хорошу роботу без досвіду? – надійшло ще одне запитання з залу.

- Так, це - можливо..., - відповів Дмитро. Сьогодні молодим фахівцям знайти роботу найчастіше непросто. Тим більше якщо Ви без досвіду роботи. Про роботу варто замислюватися раніше, коли Ви ще є студентом. Дуже важливо розумно та грамотно підійти до питання про своє перше працевлаштування. Основні сайти, де можете шукати роботу такі: www.work.ua; www.rabota.ua; www.jobik.net; www.job.ukr.net.

Наступні доповідачі донесли до відома учасників ДКМА таку інформацію:

Практичні поради по працевлаштуванню надала Похилюк Наталя, менеджер з персоналу готелю «Нобіліс», випускниця спец. «Менеджмент організацій» 2008 р. Наталя зауважила, що сьогодні дуже важливою якістю претендента на вакантну посаду як готелю «Нобіліс», так і більшості підприємств, є стресостійкість людини та відповідність «формату» підприємства.

І ще я дякую своїм викладачам, які зуміли таки викликали в мене бажання вчитися хоча б на останніх курсах, - щиро призналася Наталя.

«Актуальні проблеми працевлаштування та шляхи їх вирішення» - з такою доповіддю виступила Джуган Романна, менеджер з розвитку кадрів «Міжнародного Центру корекції постави», Голова СНТ ЛКА, магістр спец. «Управління інноваційною діяльністю», член Ради ДКМА.

виступає Джуган Романна

«З чого почати?», - чітко окреслила проблему працевлаштування Романна та навела такі узагальнення:

- Спочатку виберіть рід діяльності. Не женіться за престижем або гарною назвою посади. Якщо Ви - студент без досвіду, вибирайте роботу в галузі, суміжній з Вашою майбутньою професією, і вже до кінця навчання Вам буде що написати в резюме. Якщо Ви закінчили ВНЗ, визначтеся, чи прагнете працювати за професією, або Вам до душі інший рід діяльності. Пам'ятайте: робота, виконана з душею, відрізняється від сухої та механічної, і досягати кар'єрних висот і душевного спокою, можна лише працюючи заради задоволення.

Про ефективне ведення ділових переговорів, як один з факторів успіху менеджера, повідомила Краснова Наталя, регіональний менеджер ТзОВ «Провайн», випускниця ЛКА спец. «Товарознавство» 2000 р..

- Я готова брати на роботу, коли є вакантні посади, студентів ЛКА без досвіду, якщо це старанні та відповідальні люди, - запевнила Наталя, - бо пам’ятаю себе, як я шукала роботу, була без досвіду після закінчення вишу.

Своїм виступом Н.Краснова «підбадьорила» студентів і показала, що сьогодні, навіть в час економічної кризи та проблемного працевлаштування «не все так погано». «Хто шукає, той знаходить!»

«Історія кар’єри: від експедитора до директора з логістики» – був останній виступ, якого всі так чекали, Гонського Михайла, директора департаменту логістики ТзОВ ТВК «Львівхолод», члена Ради ДКМА.

Михайло стисло та цікаво розказав свою історію, історію розвитку своєї кар’єри, - простого юнака, працелюбивого та з бажанням вчитися, але без «зв’язків». «Все можливо, головне знати чого ти хочеш та поступово, крок та кроком йти до цього», - закінчив свій виступ директор департаменту логістики.

Закінчилися довгі овації залу останньому доповідачу.

дискусія

Регламентом засідання ДКМА був передбачений час для виступу бажаючих. Одним з них був Григор’єв Олег, магістр спец. «Управління інноваційною діяльністю».

По закінченню доповідей членами Ради Дискусійного клубу методом анкетування та експертної оцінки були відзначені три особи.

Секретар ДКМА Миронов Ю.Б. нагородив грамотами та пам’ятними призами переможців у таких номінаціях:

  • найкращий доповідач – Солодяк Олег;
  • найбільш цікава особистість – Джуган Романна;
  • найбільш активний учасник – Григор’єв Олег.

На закінчення підсумуємо найбільш цінну інформацію, якою поділилися з учасниками першого засідання ДКМА практики.

ПОРАДИ ЩОДО ПРАЦЕВЛАШТУВАННЯ:

    1. Чітко усвідомлюйте та демонструйте свої конкурентні переваги при працевлаштуванні
    2. Шукайте роботу інтенсивно: 2/3 тих, хто шукає, витрачає на це не більше 5 годин на тиждень, тому витрачайте значно більше часу щоденно.
    3. Виявляйте м'яку наполегливість, нагадуючи про себе через деякий час і цікавлячись, чи не змінилася на краще ситуація з прийомом на роботу.
    4. Для зустрічі з працедавцем просіть 20 хвилин і не затримуйте його ні на хвилину більше.
    5. Під час бесіди з працедавцем не виголошуйте монологів понад 2 хвилини; ідеальний розклад: половину часу говоріть, іншу - слухайте.
    6. Якщо Ви для себе визначили, яку роботу шукаєте, поясніть це всім довкола. Чим більше людей буде проінформовано і спробують Вам допомогти, тим краще.
    7. Зверніть увагу на свій зовнішній вигляд і манери. Вони відіграють основну роль.
    8. При проходженні співбесіди поводьте себе ввічливо, будьте спостережливі, показуйте співбесіднику, що слухаєте його з цікавістю. Задавайте співбесіднику запитання, всіляко виказуйте своє зацікавлення розмовою. Не відповідайте коротко. Намагайтеся давати розгорнуті відповіді, що дозволяють оцінюючому Вас працівнику отримати інформацію, яка його цікавить.

Все ж таки не дарма вкладають свої знання та душу в студентів викладачі кафедри менеджменту, якщо після закінчення навчання, студенти раді завітати на кафедру та поділитися своїм практичним досвідом!

Всім щиро дякуємо за присутність та співпрацю!

Викладачі кафедри менеджменту

Висловлюємо особливу подяку Цимбрило Н.М. та Стецько М.І. (за значну допомогу в організаційних питаннях ДКМА) та Миронову Ю.Б. (за ведення мультимедійного супроводу засідання ДКМА).

Запрошуємо всіх бажаючих до співпраці,
до участі у процесі формування наступних тем ДКМА

 
Отримати інформацією про наступні засідання ДКМА, подати свої пропозиції та ін. можна на кафедрі менеджменту (вул. Самчука,9, каб.428, тел. 295-81-94).



Коментувати не дозволено.